Нагріли бюджет на 160 млн: голова Держлісагентства Болоховець покриває розпродаж карпатського лісу?

Очільнику Держлісагентства Юрію Болоховцю закидають «кришування» схем незаконного продажу деревини – чиновник заперечує причетність до схем і обіцяє покарати винних

Війна війною, а схеми – схемами? Поки на півдні й сході країни точаться запеклі бої, карпатські ліси знищують "свої". Голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець звільнив 4-х керівників лісгоспів Закарпаття начебто через корупцію. Однак дивним чином кадрові чистки оминули низку найбільш одіозних лісівників, яких підозрюють у хабарництві, розтраті коштів та незаконному продажі деревини: в результаті зловживань держбюджет втратив десятки млн грн.

Минулого року в Україні стартувала реформа лісової галузі, яка передбачала зокрема відмову від суцільних рубок у Карпатах та запровадження охоронних зон для рідкісних видів деревини, повноцінну інвентаризацію лісів, покращення матеріально-технічного забезпечення підприємств тощо.

Здавалося б, після реформування лісової галузі її рентабельність мала б зрости, а прибутки лісгоспів – збільшитись, але цього, на жаль, так і не сталося – ймовірно, через масштабні розкрадання.

У грудні 2021 року у Верховній Раді України відбулося установче засідання робочої групи з питань встановлення причин недоотримання надходжень до державного та місцевих бюджетів внаслідок неефективної діяльності Державного агентства лісових ресурсів, його територіальних органів та підприємств, що належать до сфери його управління. Робочу групу очолив нардеп Анатолій Драбовський, а до її складу також увійшли парламентарі Валерій Гнатенко та Андрій Пузійчук.


Народні депутати Валерій Гнатенко, Анатолій Драбовський, Андрій Пузійчук

Підставою для створення Бюджетним комітетом робочої групи стали повідомлення ЗМІ про організовану чиновниками Держлісагентства схему реалізації лісу-кругляку за заниженими на 160 мільйонів гривень цінами, а також проведення 25 листопада 2022 року обшуків за місцем роботи та проживання голови Держлісагентства і деяких його підлеглих, виявлення правоохоронцями фактів підробки сертифікатів для експорту продукції тощо.

А де ж результати роботи цієї робочої групи? Чи вся її діяльність обмежилася лише розмовами?

У середу, 25 травня керівник Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець провів круглий стіл з керівниками підрозділів Закарпатського ОУЛМГ та лісгоспів Закарпатської області. Йшлося, в тому числі, про кадрові питання та незаконну торгівлю деревиною.

"Після проведення масштабного аудиту, ми розриваємо контракт із чотирма директорами. Тому що порушення допущені у цих підприємствах, настільки очевидні, що це просто не вкладається в жодні рамки. Я думаю ні для кого не секрет, що 80% негативу до лісової галузі в цілому, сформований на фоні діяльності саме Карпатського регіону: Франківська, Львівська і в тому числі й Закарпатська область", – заявив Болоховець.


25 травня керівник Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець провів круглий стіл на Закарпатті

Як стало відомо, у наказах від 25.05.2022 р. йдеться про звільнення за результатами аудитів директора ДП "Довжанське ЛМГ" Олександра Шкарупа, ДП "Мокрянське ЛМГ" Миколи Кубинця, ДП "Ужгородське ЛГ" Ярослава Кополовця.

За даними інсайдерів, Болоховець нібито навмисно призначив аудит саме у ці лісгоспи та дав вказівку аудиторам там бодай щось "накопати", оскільки вказані директори відмовились виконувати незаконні вказівки щодо реалізації деревини в обхід торгів по прямих договорах. Як повідомляють джерела, фактично дані аудиту в цих лісгоспах не виявили серйозних порушень, зокрема щодо незаконних рубок, але Болоховець всупереч вимогам закону все одно звільнив їх директорів.


Юрій Болоховець

Натомість дивним чином свої посади зберегли голови ДП "Великобичківський лісгосп" Юрій Сойма та ДП "Міжгірський лісгосп" Василь Іванина, які отримали підозри від правоохоронних органів за хабарництво та розтрату коштів, керівник ДП "Свалявський лісгосп" Руслан Содолінський, який є однокурсником пана Болоховця, та очільниця обласного управління лісового і мисливського господарства Вікторія Білоусова, випробувальний термін якої закінчився у травні 2022 року.

Тож виникає закономірне питання: чи дійсно звільнили найбільш неефективних? Чи на роль цапів-відбувайлів обрали незручних і "не своїх"?

Нагадаємо, Вікторія Білоусова була призначена начальником Закарпатського обласного управління лісового та мисливського господарства згідно наказу Голови Держлісагентства від 12.10.2021 року як переможець конкурсу з випробувальним терміном до 04.05.2022 року.

 

Пані Білоусова раніше працювала на різних посадах у вже згаданому ДП "Свалявський лісгосп". У 2019 році її звільнили з держлісгоспу через конфлікт з тодішнім директором, після чого її місцем роботи було ТОВ "Вуд палеттен експрес сервіс" (здійснює виробництво та експорт піддонів з дерева). Потім Білоусова працювала секретарем у приймальні тодішньої голови Свалявської районної ради Мирослави Ливч.


Вікторія Білоусова

Наші джерела зазначають, що Білоусова тісно потоваришувала із Ливч, яка згодом стала керуючою справами Закарпатської обласної ради та ймовірно через свої зв’язки пролобіювала призначення пані Вікторії керівницею Закарпатського ОУЛМГ.

Саме із приходом Білоусової на цю посаду на Закарпатті почало активно діяти таке собі ТОВ "Транс П". Це підприємство фактично працює як посередник між лісгоспом та кінцевим покупцем. Вказана компанія неодноразово купувала деревину за вдвічі заниженою ціною через прямі договори. Хоча за законом реалізовувати ліс можна тільки через аукціон.

За даними інсайдерів, саме ТОВ "Транс П" та ще одне підприємство – ТОВ "Алді" мали пріоритет при завантаженні деревини Свалявським лісгоспом. Натомість транспорт інших компаній, які вигравали аукціони на купівлю деревини, завантажувався в останню чергу.

ТОВ "Транс П" зареєстроване 4 роки тому у м. Свалява за основним видом діяльності "Вантажний автомобільний транспорт".

Серед допоміжних видів діяльності – надання допоміжних послуг у лісовому господарстві, лісопильне та стругальне виробництво. При цьому головний офіс компанії розташовано в житловому будинку.

Її засновники і власники – мешканці Сваляви Михайло Ливч і Василь Кошеля (брат Мирослави Ливч). Останній раніше працював керівником КП "Егіда" у с. Тибава Свалявського району, яке займалось лісопильним та стругальним виробництвом. Наразі діяльність цього комунального підприємства припинена.


Засновники підприємства тісно пов’язані з Мирославою Ливч

За даними інформаційно-аналітичної платформи YouControl, у 2020 році ТОВ "Транс П" виграло державних тендерів на 8,133 млн грн та отримаоа 61,5 млн грн виручки, у тому числі 4,5 млн – від експорту. У 2021-му експортний дохід компанії зріс удвічі – до 9 млн грн.

Як " target="_blank" rel="follow noopener">зазначають розслідувачі проєкту GO.UA, ймовірну корупційну схему з реалізацією деревини в обхід торгів "кришує" її автор – вже згаданий вище голова Держлісагентства Юрій Болоховець. На місцях відкати від продажу лісу курують призначені ним на керівні посади у лісгоспи та управління довірені особи. Саме вони безпосередньо дурять державу, реалізовуючи деревину не на аукціонах, а через оформлення прямих договорів із підприємцями.

Лише за останній квартал таких договорів у Закарпатській області було укладено понад 50 відсотків. Причому за ліс, який продавали вдвічі дешевше за ринкову вартість, не сплачувалися податки. В результаті цієї корупційної схеми державний бюджет вже втратив 5 мільйонів гривень, на які, зокрема, можна було закупити зброю для ЗСУ, наголошують журналісти.

Зауважимо, що пан Болоховець, всупереч незадовільним фінансовим показникам Закарпатського ОУЛМГ, розголошенню ситуації з незаконними рубками та хабарництвом у лісовій галузі Закарпатської області за період перебування Білоусової на випробувальному терміні, продовжив їй контракт на цій посаді. Що це – особиста приязнь чи обіцянка "відкатів" з неправомірної вигоди, зібраної з усього регіону?

Інсайдери також повідомляють, що Юрій Болоховець поставив вимогу до всіх директорів лісгоспів Закарпатської області написати заяви на звільнення без дат. Таким чином, людей фактично шантажують, аби в подальшому вони беззаперечно виконували незаконні вказівки керівництва. У разі ж незгоди їх можуть негайно звільнити.

Представники ІА "Стоп корупції ТБ" відвідали 25 травня круглий стіл, який Юрій Болоховець проводив на Закарпатті.

 

Зокрема, репортерів цікавили відповіді на такі питання: чи були призначені аудити у ДП "Великобичківський лісгосп" та ДП "Міжгірський лісгосп", керівники яких отримали підозри від правоохоронних органів за хабарництво та розтрату коштів лісгоспів? Чи відомо пану Болоховцю, чому припинила діяльність комісія ВРУ щодо неефективного використання коштів Держлісагентством та які результати розслідування вказаної комісії? А також – чи знає посадовець про запроваджену на Закарпатті схему реалізації деревини в обхід аукціонів по прямим договорам за заниженими цінами?


Болоховець зазначив, що факти зловживань йому відомі, але аудити поки не проводились

Голова Держлісагентства зазначив, що всі факти зловживань йому відомі і що "це погано". Болоховець запевнив, що вимагає від усіх підлеглих дотримуватися закону й продавати деревину виключно посередництвом аукціону. Стосовно вручених керівникам з Великобичківського й Міжгірського лісгоспів підозр, пан Юрій, за його твердженням, чекає на остаточні результати розслідування.

"Якщо там будуть доведені факти – ці люди будуть одразу звільнені. Поки аудити в цих лісгоспах не проводились. Але прізвища цих голів мені добре відомі, і я сам їх назвав", – заявив чиновник.

І, нарешті, що стосується комісії у Верховній Раді з розслідування корупції в лісовій галузі, її робота, на думку Болоховця, була "безглуздою". Він зауважив, що нібито відповів на всі питання нардепів, і жодних висновків від них не послідувало.

Зауважимо, що насправді журналісти "СтопКору" мали до очільника Держлісагентства набагато більше питань, аніж три. Однак задати вдалося не всі – організатори круглого столу оголосили перерву і попросили всіх вийти з приміщення. Під час цієї паузи Юрій Віталійович зник через чорний хід.

Ми продовжимо уважно стежити за перебігом розслідування відкритих кримінальних справ та ситуацією з незаконним продажом карпатського лісу. Нові факти й подробиці обов’язково повідомимо у наступних матеріалах.